PRESS

Η "Κάλυμνος των σφουγγαριών" στο Γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE TV (video)

Ένα όμορφο video για την Κάλυμνο των σφουγγαριών από τον γνωστό Γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE TV που προβλήθηκε χθες Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021,

Ένα video που διαφημίζει και παρουσιάζει την Κάλυμνο ως την καρδιά της φυσικής μεσογειακής αλιείας σφουγγαριών.

Παραθέτουμε από τη σελίδα του καναλιού το εισαγωγικό παρουσίασης:

"Στην άκρη του Αιγαίου Πελάγους, στο αρχιπέλαγος των Δωδεκανήσων, η Κάλυμνος είναι η καρδιά της φυσικής μεσογειακής αλιείας σφουγγαριών. Από την Αρχαιότητα, οι δύτες έχουν αναπτύξει μια μοναδική τεχνογνωσία για να επιλέξουν αυτόν τον θαλάσσιο θησαυρό με τα γυμνά τους χέρια. Μετά τις επιπτώσεις της ρύπανσης και της υπεραλίευσης, αυτή η πρακτική σχεδόν εξαφανίστηκε στη δεκαετία του 1950. Επιζεί χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων να διατηρήσουν αυτήν την κληρονομιά."

Να σημειώσουμε ότι τα γυρίσματα έγιναν από συνεργείο του καναλιού που ήλθε στην Κάλυμνο τον περασμένο Νοέμβριο.

Συμμετείχαν και συνέδραμαν το συνεργείο η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου Πόπη Μαύρου που μίλησε για την παράδοση του σφουγγαριού και μαζί με συνεργάτιδες της τραγούδησαν το παραδοσιακό τραγούδι «θαλασσάκι μου», ο Μανώλης Μακρυλλός από την αποθήκη σφουγγαριών, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιάννης Χειλάς και ο Παύλος Ταβουλάρης που έκανε επίδειξη για το σκάφανδρο

Reference source: Kalymnos-news.gr


Η Λέρος μύρισε... Κάλυμνο 

Η Λέρος μύρισε... Κάλυμνο, σφουγγάρι και παράδοση- Δύτες από τα δύο γειτονικά νησιά ένωσαν τις δυνάμεις τους και δίδαξαν στα μικρά παιδιά κατάδυση με το... Σκάφανδρο!Ναι, για την ιστορία, η Λέρος έχει παιδική ακαδημία κατάδυσης! Και αυτά τα παιδιά, οι τζούνιορ εξερευνητές του βυθού είχαν την τύχη αυτή τη Κυριακή να μάθουν για την ναυτική ιστορία της Καλύμνου, το σφουγγάρι του πόνου και της λεβεντιάς και φυσικά... για την κατάδυση με Σκάφανδρο από δύτες των γειτονικών νησιών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διδάξουν τεχνική, παράδοση και μυστικά του άγριου αυτού θαλάσσιου σπορ.Συγκεκριμένα, οι δύτες Καλύμνου Παύλος Ταβουλάρης και Μιχάλης Κουμπάρος δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση του δύτη & ιδιοκτήτη καταδυτικού κέντρου στη Λέρο Κώστα Κουβά για να διοργανώσουν μια ενημερωτική, ψυχαγωγική και καταδυτική δράση στον ναυτικό ομίλου Λέρου με σκοπό πάντα να βοηθήσουν τα παιδιά της ακαδημίας να ανακαλύψουν την εμπειρία του βυθού από έμπειρους τους είδους.Αφού έκαναν πρώτα το θεωρητικό τους μάθημα για την ιστορία και την παράδοση της Καλύμνου, την κατάδυση με Σκάφανδρο και το σφουγγάρι του.. πολιτισμού, πέρασαν στο πρακτικό. Ο Κώστας Κουβάς, με την στολή του και το Σκάφανδρο, ο Παύλος και ο Μιχάλης ως συνοδοί και τα μικρά παιδιά με αναπνευστικό μηχανισμό, φρόντισαν να μεταδώσουν μια ξεχωριστή, μαγική εμπειρία και στιγμή στους μικρούς φαν του θαλάσσιου σπορ. Να θυμίσουμε, διάσημες προσωπικότητες έχουν εισπράξει στο παρελθόν τις υπηρεσίες του "Skafandro Diving " από το δίδυμο συνεργασίας, Παύλος Ταβουλάρης και Μιχάλης Κουμπάρος, όπως ο γνωστός Αμερικάνος ζωγράφος Christopher Hill και ο Ελληνοαυστραλός παρουσιαστής Πήτερ Μανέας, και είναι μόνο θετικό να επενδύουμε στην παράδοση και την ιστορίας μας. Αν και σηκώνει συζήτηση, πόσο τελικά βοηθούν οι θεσμικοί άρχοντες του τόπου και της Περιφέρειας για την αναβάθμιση της σχολής δυτών και των ιστορικών μας κεκτημένων.

Reference source: Kalymnos.doc


Ο διακεκριμένος Αμερικανός ζωγράφος Christopher Still φορά σκάφανδρο και κάνει κατάδυση στο Μασούρι Καλύμνου (video)

  O φακός του kalymnos-news.gr συνάντησε στο Μασούρι το διακεκριμένο αμερικανό ζωγράφο Christopher Still που βρίσκεται στην Κάλυμνο αυτές τις ημέρες προσκεκλημένος του Καλύμνιου Δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζου.

Αυτη τη φορά όμως όχι να ζωγραφίζει, αλλά να αποκτά την μοναδική εμπειρία να φορά σκάφανδρο και να κάνει κατάδυση.

Εκπαιδευτές του ο Παύλος Ταβουλάρης και ο Μιχάλης Κουμπάρος. Από κοντά του ο οπερατέρ Kevin Starkey που απαθανάτιζε όμορφες εικόνες.

Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μάιλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

Reference source: Kalymnos-news.gr


Alexandros Malagaris: First dive with a TF12 diving helmet.

Interview by Konstantinos Margetis.

For centuries, humans dreamt of being able to "breathe" underwater and looked for ways to go deeper and stay longer under the surface of the sea. They dipped under the surface thousands of years ago in order to collect food from the ocean, underwater exploration, military use and constructions. There are records dating back to the 4th Century BC of Aristotle and Alexander the Great creating simple devices that let them take a few breaths under water.

The early 20th century innovation in marine technology enabled divers to work longer and at significant depths for the first time.

In this article, we follow Alexandros Malagaris in his recent trip to KalymnosIsland, in Greece, in order to dive with a TF-12 (12 bolt) - Chinese helmet. Alexandros is one of the most experienced, decorated & certified Scuba Diving Instructors in Greece, deeply interested in Vintage diving technology. In this interview he shares his experience with us.


Click below to read the full article


Alexandros Malagaris 

  • DRI Dive Rescue 1 Trainer
  • PADI Master Scuba Diver Trainer
  • PADI Public Safety Diver Instructor

Το ενδιαφέρον μου και η αγάπη μου για τη παλαιά τεχνολογία της κατάδυσης είναι γνωστή και αρκετές φορές έχει αποτελέσει πηγή αστείων και πειραγμάτων εντός του στενού κύκλου των συνδυτών μου. Το σχέδιο, η χρήση και η λειτουργία αυτών των υλικών μπορεί να με καθηλώσει για ώρες μπροστά σε ένα βιβλίο ή οθόνη.
Ατελείωτες και οι συζητήσεις μας με τον Ιατρό Νικόλα Τρικοίλη, κατ' ιδίαν στη Σάμο, στη Κάρπαθο και τηλεφωνικώς τα βράδια των εφημεριών του. Το τηλέφωνο χτυπούσε κατά τις 22:30 και με ένα απλό 'Έλα Άλεξ' άρχιζε ένα ταξίδι με σκανταλόπετρες, σκάφανδρα, καπεταναίους, βουτηχτές, κολαουζίεριδες και μηχανικούς στο βυθό της Μεσογείου και στη ιστορία των νησιών μας. Το ταξίδι συνέχιζε με τις προσπάθειες και τις επιδόσεις των υπεραθλητών/τριών της άπνοιας που βουτούσαν με τη σκανταλόπετρα ανά τον κόσμο, υπό την εποπτεία του.
Καθ' ότι Καλύμνιος ο Νικόλας το νησί και οι σπογγαλιείς πρωταγωνιστούσαν στις αφηγήσεις του.
Να 'μαι λοιπόν στη Κάλυμνο, την αρχή και το τέλος όλων των ιστοριών του φίλου μου, να βουτάω με σκάφανδρο και να βιώνω ψυχή και σώματι τη καταδυτική παράδοση της Ελλάδας.
Ως σκάφανδρο ορίζεται η στεγανού τύπου υποβρύχια στολή που βοηθά τον δύτη να μείνει στο υδάτινο περιβάλλον, για μακρό χρόνο, εξαρτώμενος από ομφάλιο λώρο, μέσω του οποίου γίνεται η παροχή αέρα και σε πολλές περιπτώσεις η επικοινωνία με την επιφάνεια. Χρησιμοποιείται κυρίως στις επαγγελματικές καταδύσεις. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά, το 1863 ο Συμιακός Φώτης Μαστορίδης παρουσίασε στο λιμάνι της Σύμης την επαναστατική μέθοδο κατάδυσης με σκάφανδρο. Ο δύτης με σκάφανδρο είχε τη δυνατότητα να παραμένει στο βυθό περισσότερη ώρα από ότι ένας γυμνός δύτης.
Σήμερα, οι Καλύμνιοι εκπαιδευτές καταδύσεων Παύλος Ταβουλάρης και Μιχάλης Κουμπάρος προσφέρουν αυτή τη μοναδική εμπειρία κατάδυσης σε πιστοποιημένους δύτες, μέσω της πρωτοβουλίας τους Dive with skafandro in Kalymnos island, κρατούν τη παράδοση του νησιού τους ζωντανή.
Η κατάδυση διάρκειας 30 λεπτών με μέγιστο βάθος τα 6 μέτρα, έλαβε χώρα τη Πέμπτη το πρωί στα Βλυχάδια της Καλύμνου, με σκάφανδρο TF12 και παροχή αέρα από τράπεζα αέρα στη στεριά.
Στο βυθό η κίνηση και η αίσθηση του περιβάλλοντος είναι εντελώς διαφορετική, μαγευτική θα έλεγα.
Παύλο, Μιχάλη, Παντελή και Μιχάλη σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας, τη καλή παρέα και για τη μύηση μου στη κατάδυση με σκάφανδρο στο εκπληκτικό νησί σας. Είναι μια εμπειρία που θα τη φέρω με περηφάνια σε όλη μου τη ζωή.
Στο επανειδείν καλοί μου φίλοι.
www.skafandro.webnode.gr

Reference source: Alexandros Malagaris facebook page


Ο Ελληνοαυστραλός ντοκιμαντερίστας Πήτερ Μανέας στην Κάλυμνο για γυρίσματα του "Μy Greek Odyssey" (video)Στην Κάλυμνο βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο ελληνοαυστραλός μεγαλοεπιχειρηματίας και ντοκιμαντερίστας Πήτερ Μανέας μαζί με το σκάφος του και τους συνεργάτες του, προκειμένου να καταγράψουν και να αποδώσουν τις ομορφιές της Καλύμνου με μοναδικότητά μέσα από το νέο του δημιούργημα «Μy Greek Odyssey».

Η τηλεοπτική σειρά "Μy Greek Odyssey"προβάλλεται σε εκατομμύρια τηλεθεατές μέσα από τηλεοπτικά δίκτυα τόσο του εξωτερικού, όσο και της Ελλάδας από το Cosmote History

Ο ελληνοαυστραλός ντοκιμαντερίστας καταγράφει τη δική του όμορφη Οδύσσεια μέσα από το «Μy Greek Odyssey»ταξιδεύοντας σε δεκάδες ελληνικά νησιά.

Σε αυτό το συναρπαστικό πρόγραμμα ο Πήτερ ταξιδεύει με το γιοτ του σε όλα τα ελληνικά νησιά με στόχο να πατήσει και στα 227 κατοικημένα . Στην πρώτη Σεζόν ταξίδεψε σε νησιά του Σαρωνικού και του Ιονίου, όπως η Ύδρα, οι Σπέτσες, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και τα Κύθηρα απ' όπου κατάγεται.

Στη δεύτερη σεζόν ξεκίνησε από το Άγιο όρος, ταξίδεψε σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στις Κυκλάδες ενώ στην 3η φετινή σεζόν είναι αφιερωμένα στα Δωδεκάνησα.

Ήδη εδώ και 3 ημέρες βρίσκεται στην Κάλυμνο και σήμερα Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 ο φακός του kalymnos-news.gr συνάντησε τον Πήτερ στα Βλυχάδια, να ετοιμάζεται να κάνει κατάδυση φορώντας την παραδοσιακή στολή του σφουγγαρά το σκάφανδρο.

Ο Πήτερ και οι συνεργάτες του με πολύ ευγένεια δέχθηκαν να μιλήσουν στο φακό του kalymnos-news.gr

Ο δημιουργός του «Μy Greek Odyssey» Πήτερ Μανέας περιγράφει στο φακό μας την αγάπη του για τη νησιωτική Ελλάδα που αποτελεί ένα παράδεισο, ιδιαίτερα για την ελληνική διασπορά που της λείπει η πατρίδα.


Επίσης στο φακό του kalymnos-news.gr μίλησαν και οι συνεργάτες της παραγωγής

Η Υπεύθυνη παραγωγής στην Ελλάδα, η γλυκιά Ιωάννα Κοντογεώργου μίλησε για την μεγάλη αυτή παραγωγή και όπως είπε τα γυρίσματα από Κάλυμνο θα είναι έτοιμα να προβληθούν μετά από ένα χρόνο ακριβώς.

Σκηνοθέτης της εκπομπής ο Ελληνοαυστραλός με καταγωγή από την Μάνη Αλέξανδρος Μπεγιέτης

Για τα γυρίσματα στην Κάλυμνο συνεργάστηκαν με τον Πήτερ οι επαγγελματίες δύτες και εκπαιδευτές Παύλος Ταβουλάρης και Μιχάλης Κουμπάρος


Δείτε το εντυπωσιακό ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς για το kalymnos-news.gr

 Reference source: Kalymnos-news.gr

© 2018 Kalymnos skafandro diving. All rights reserved.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!